Ministerstvo financií plánuje konkurenciu pre stravné lístky

Ministerstvo financií pracuje na novele zákona o daniach z príjmov, v ktorej počíta so zavedením stravenkového paušálu. Zamestnanci by tam mali možnosť dostávať peniaze na stravu priamo. Súčasný režim používajúci stravné lístky by však zostal naďalej zachovaný a nový systém by bol iba možnou alternatívou. Príspevok od zamestnávateľa zostane naďalej oslobodený od daní i poistných platieb.

Stravenkové firmy majú podľa ministerstva na trhu oligopol a väčšinu zisku vyvážajú do zahraničia. Rovnako si rezort financií od nového systému sľubuje rozšírenie podpory stravovania približne o milión ľudí.

„Chceme dať možnosť milióna ľudí, aby aj oni mohli využiť príspevky na stravovanie. Zároveň nevidím žiadny dôvod na to, aby naši malí a strední podnikatelia financovali zisky zahraničných korporácií, ktoré majú svoj biznis postavený na predaji a výkupe paralelnej meny. A to nehovorím o tom, že stravenka, ktorá prepadne, sa celá stáva čistým príjmom takého stravenkára,“ obhajuje novelu ministerky financií Alena Schillerová.

Podľa ministerstva po zmene momentálneho systému už dlho volali prevádzkovatelia stravovacích zariadení, ktorí musia platiť na úkor svojej marže provízie medzi piatimi a siedmimi percentami stravenkárskym spoločnostiam. Návrh tak podporuje aj Asociácia hotelov a reštaurácií SR a Asociácia českého tradičného obchodu.

„Malé krčmičky nemajú šancu presadiť si, akú maržu budú stravenkárske spoločnosti platiť. Sú radi, keď si od nich stravenkár vezme províziu päť, a nie rovno sedem percent,“ dodáva k veci Schillerová.

Ministerka tiež pripomína, že sa jedná iba o alternatívu, nie o náhradu momentálneho systému: „Novo iba ponúkneme zamestnávateľom alternatívu, ako sa zbaviť vysokých poplatkov a zbytočnej administratívy. Zamestnancom budú môcť namiesto papierikov priamo vyplácať peniaze v rovnakej hodnote. Bude tak na slobodnom rozhodnutí. každého podnikateľa, či nami pripravovanú možnosť využije, alebo zostane pri dnešnom zabehnutom modeli.“

Zvýhodnenie na stravovanie je možné momentálne využiť dvojakým spôsobom. Zamestnávateľ môže zaistiť pre svojich zamestnancov stravu priamo (napríklad v závodnej jedálni), alebo im poskytuje stravné lístky, za ktoré si jedlo môžu zaobstarať sami. Oba prípady majú daňovo uznateľný náklad zamestnávateľa až 55 percent ceny a zvyšných 45 percent si hradí zamestnanec sám.

Približne pre 1,8 milióna zo 4,3 milióna zamestnancov dnes funguje závodné stravovanie. Stravenky potom dostáva 1,5 milióna zamestnancov a štvrtina daňové zvýhodnenie na stravovanie nevyužíva vôbec.