Bylinky, ktoré vám v kuchyni nesmú chýbať

Bylinky do kuchyne patria už od pradávna. Niet divu, stačí totiž pri varení pridať len štipku tej správnej rastliny a pokrm dostane novú vrstvu chutí! Ich pestovanie nie je navyše také zložité, a ak máte len trošku priestoru k dispozícii, určite to zvládnete. Dôvod je prostý, a síce aby ste zúročili všetok chuťový potenciál bylinky, nie je nič lepšie ako si do kuchyne zaobstarať bylinku čerstvú. Napríklad práve jednu z týchto nižšie uvedených! Prinášame abecedný zoznam najznámejších aj na prvý pohľad menej známych byliniek a rastliniek nielen v našej kuchyni.

Angelika
Pre ostrú korenistú chuť i arómu je táto bylinka vhodná na kandizovanie. Sirup z archangeliky sa v zriedenom stave používa na prípravu osviežujúcich nápojov, ovocných šalátov i zmrzlín. Používa sa tiež ako korenie do polievok, omáčok a šalátov.

Aníz-Badián
Hojne nazývané ako hviezdičkové korenie sú známe plody malého čínskeho stromu. Používa sa ako korenie do likérov, cukroviniek, pečiva, vianočného pečiva, ovocných polievok alebo pudingu.

Bazalka
Má veľmi výraznú chuť, výborne sa hodí do jedál prevažne talianskej a stredomorskej kuchyne. Používa sa ako čerstvá, tak aj varená. To najlepšie čo môžete mať na zeleninové pokrmy, cestoviny, mäsové knedličky, biele omáčky, šaláty, nátierky a mleté ​​mäso.

Bobkový list
Listy musia byť čerstvé, nie staršie ako jeden rok, suché, pružné a svetlozelené, nesmú byť šedivé, hnedé ani s hnedými škvrnami. Vyznačujú sa korenistou vôňou a mierne horkastou chuťou, ktorá dodáva pokrmom pikantnú príchuť. Suchý bobkový list sa používa ako prísada do sladkokyslých a rybích polievok, alebo do tradičných omáčok (rajskej, smotanovej, sviečkovej, fazuľovej alebo burgundskej).

Zeler
Zelená vňať zeleru obsahuje vitamín A a C a hlavne aj draslík. Zelerovým listom sa korenie polievky, omáčky, zeleninové šaláty, používa sa pri zapekaní i dusení mäsa so zeleninou. Pridáva sa do mletého mäsa a polievok.

Cibuľová vňať
Pre vysoký obsah vitamínu C je uznávaná ako bylinka. Používame ju do polievok, nátierok, šalátov, dusených jedál alebo len tak nakrájanú na chlieb s maslom alebo masťou.

Cesnak
Je obľúbený v kuchyni snáď všetkých národov sveta. U nás sa hojne používa nielen do polievok, omáčok, pri príprave mäsa, pri výrobe údenín, nátierok, zabíjačkových jedál, ala aj do jedál zo zemiakov a samozrejme na hrianky.

Oregano
Podporuje neuveriteľným spôsobom chuť do jedla. Pridáva sa do pizze, rizota, špaget a omáčok. Nevyhnutná bylinka pri príprave mäsa na divoko.

Estragón
Korenie používané už na celom svete. Používa sa na aromatizovanie vínnych a ovocných octov, do bylinkového masla, do omáčok a majonéz, pri nakladaní zeleniny, do šalátov, polievok, marinád a omeliet.

Fenikel
Pestuje sa pre svoje aromatické semená. Fenikel pridávame do niektorého pečiva, perníka, ovocných chlebíčkov, majonéz alebo kyslých zálievok. Čaj z feniklu je vynikajúci proti nadúvaniu.

Horčica
Vyrába sa zo semien rozomletím na jemnú múčku z bielej a časti čiernej horčice. Horčica sa podáva k mäsitým pokrmom, párkom a pridáva sa k rôznym pikantným omáčkam a majonézam.

Klinček
Používa sa do omáčok, cukroviniek a perníka. Pre silnú a veľmi prenikavú vôňu sa používa vždy iba malé množstvo.

Chilli
Používa sa s obľubou na grilované mäso, guláš, pikantné omáčky k zverine alebo k rybám.

Borievka
To najlepšie k zverine alebo baraniemu mäsu. Nepohrdnú ani tmavšie omáčky, kapusta alebo kel.

Kari
Kari je zmes korenia obsahujúca koriander, kardamóm, zázvor, biele korenie, kurkumu, nové korenie a rascu. Čínske korenie karí obsahuje navyše cesnakový prášok a papriku, je tmavšie farby a ostrejšie chuti. Používa sa na prípravu kurčaťa, rýb, zeleniny, ryže, paradajkovej alebo smotanovej omáčky a klobás.

Kardamóm
Je dôležitou prísadou pokrmov kuchyne indickej a čínskej. Používa sa do omáčok, octu, horčice, na vianočné pečivo, kysnuté cestá, guláš, rizoto, sekané mäso, kuracie, baranie a jahňacie pokrmy.

Trebuľka
Jemné lístky s ľahkou petržlenovou arómou sa používajú výhradne čerstvé. Pridávajú sa do zemiakovej alebo zeleninovej polievky, na hydinu, jahňacie mäso a najrôznejšie nátierky.

Kôpor
Je nepostrádateľný na prípravu nielen tradičné „kôprovky“, ale aj do zavarených uhoriek, k rybe, jedlám zo zemiakov a vajíčok, studeným omáčkam.

Koriander
Ideálne na koláčiky, marcipán, strukoviny, zavareniny, hydinové paštéty, kel alebo k červenej repe.

Rasca
Účinné látky rasce povzbudzujú činnosť zažívacích orgánov, potláčajú kŕče pri kolikách a ochoreniach žalúdka a upravujú zažívanie. Rasca pôsobí tiež proti choroboplodným zárodkom a črevným parazitom. Používa sa pri pečení chleba, pečiva, varení zemiakov, do polievok, pri príprave mäsa a údenín, do nátierok a mäkkých syrov, tvarohov, šalátov a zeleniny. Je súčasťou mnohých nálevov pri nakladaní zeleniny, kyslej kapusty, uhoriek.

Levanduľa
Ako korenie sa používajú výhradne len listy, alebo vetvičky s kvetmi a to pri príprave francúzskej, talianskej a španielskej kuchyne, a to vždy vo veľmi malom množstve.

Ligurček
Lístočky, tenké stonky aj umyté a usušené korene sa varia. Výborne sa hodí do polievok a omáčok a vyznačuje sa veľmi silným arómou. Ochutí pri varení zemiakov alebo strukovín, pridávame ho do zemiakových a strukovinových polievok, rybích a mäsových vývarov, do šalátov, mletého mäsa, tvarohov, nátierok, bešamelu alebo bylinkového masla.

Majoránka
Používa sa ako čerstvá tak sušená, a to napríklad do údenín a pečeňových paštét, do zeleninových a mäsitých polievok, do plniek. Pestuje sa ako jednoročná bylina. Používame v sezóne čerstvú, v zime sušenú.

Mäta pieporná
Čerstvé lístky pridávame do ovocných šalátov, ovocných nápojov, bowlí, zo sušenej mäty pripravujeme čaje proti plynatosti, alebo žalúdočným a žlčníkovým problémom. Hodí sa tiež do barania alebo kuracieho mäsa.

Medovka
Hodí sa do šalátových zálievok a do sladkých ovocných jedál. Lístky sú vhodné aj na zdobenie. Sušené lístky sa používajú aj na čaj. Používame na ochutenie limonád, ovocných šalátov a všade tam, kde používame tradičnú citrónovú alebo limetkovú šťavu.

Muškátový kvet, muškátový oriešok
Používa sa v malom množstve, väčšinou do múčnikov a pečiva. Tiež niektoré polievky a omáčky priamo vyžadujú prísadu v podobe muškátového orieška alebo kvetu.

Oregano
Nepostrádateľné korenie do akejkoľvek pizze alebo bylinkového masla, je veľmi obľúbené aj v gréckej kuchyni.

Paprika
Druhov papriky je niekoľko. Červená jemná i ostrá rozomletá sa používa na pokrmy mäsité, teľacie, tradičné kura na paprike, guláš, polievky všeobecne. Zelené papriky radi plníme ryžou a mletým mäsom alebo syrom.

Pažítka
Rastie už v predjarných prvých teplých dňoch. Najlepšia je vždy čerstvá, väčšinou nasekaná na jemno. Používame ju čerstvú aj mrazenú do polievok, omáčok, nátierkach, alebo len tak na chlieb s maslom.

Palina
Je to liečivá bylina aj korenie v jednom. Používa sa v malom množstve na korenenie bravčového a ovčieho mäsa, husi, kačice, ale aj na dochutenie koláčov, tvarohu, majonéz a šalátov.

Korenie
Sú plody popínavého kríka. Čierne korenie je z nedozretých sušených plodov, biele korenie sa pripravuje máčaním vo vápennej vode alebo morskej soli z plodov zrelých. Korenie je nevyhnutným korením pri akomkoľvek varení.

Rozmarín
Lístky rozmarínu sú špicaté a veľmi tvrdé. Pridávajú sa do polievok, mäsitých a rybích jedál, karbonátok, do hydiny všeobecne, cestovín a zeleninových šalátov.

Saturejka
Chutí jemne pálčivo a vyniká najmä v strukovinových a obilninových jedlách, kapuste, keli, hubách, plnkách, rybej polievke. Je známa zo staročeskej kuchyne pri príprave zverinových jedál a smotanových omáčok.

Škorica
Je kôra vetví škoricovníka. Škoricu používame na korenenie nákypov, múčnikov, a niektorých cukroviniek. Obľúbená je aj ako ozdoba capuccina.

Šafran
Je stále veľmi drahé korenie, u nás možno aj preto málo používané. Výborné je použiť šafran do polievok, napríklad karfiolová získa dokonale žltú farbu. Rovnako tak je možné pridať šafran alebo výluh zo šafranu do ryže, do mäsa, mäsových a zeleninových zmesí, ale aj do sladkých jedál. Všetky pokrmy tak získajú krásnu zlatistú optimistickú farbu a nezameniteľnú chuť.

Šalvia
Je silne aromatická, a preto používame len niekoľko čerstvých lístkov, primerane sušených. Používa sa pri príprave ovčieho a jahňacieho mäsa, rýb, karbonátok alebo do pečených zemiakov.

Tymian
Je nepostrádateľný pomocník predovšetkým v kuchyni talianskej a francúzskej. Lístky sa používajú čerstvé, a je možné ich variť priamo aj so stonkou. Hodí sa všade tam, kde sa používa súčasne aj cesnak, oregano, estragón alebo majorán. Koreníme ním opatrne pre jeho veľmi aromatickú chuť. Je nevyhnutný aj pri príprave niektorých omáčok, strukovinových jedál, sekaných mäsa, diviny, rýb a šalátov.

Vanilka
Sú plody rastliny, pochádzajúce z tropických krajov Ameriky. Používa sa najviac v cukrárstve na prípravu rôznych krémov, likérov, múčnikov a tiež do koktailov.

Zázvor
Zázvor sa používa najmä v ázijskej kuchyni. Vynikne v rybacích a mäsitých pokrmoch, ako je kačica, hydinové alebo bravčové mäso. Dodáva príznačnú ostrú sviežosť pokrmom z morských živočíchov či sushi. Používa sa tiež na prípravu sladkých pokrmov a perníkov. Nepostrádateľný pomocník pri nevoľnostiach av období tehotenstva. Nevhodný je ale pre deti do troch rokov a taktiež pre diabetikov.


Tip redakcie: Či s varením ešte len začínate, alebo ste v kuchyni ako doma, určite vyskúšajte zaujímavé recepty pre každú príležitosť.